Hyvä tietää


Säännöllinen ilmanvaihtokanavien puhdistus on tärkeää, sillä ilmanvaihdolla ja sen toimivuudella on suuri merkitys ihmisen terveydelle.

Olemme koonneet tähän osioon yleisimpiä kysymyksiä asiakkailtamme.

Miten ilmanvaihtokanavien puhdistus tapahtuu?

1Ilmanvaihtokanavien puhdistus lyhyesti
Ilmanvaihtokanavien puhdistus tapahtuu erikoislaitteella, joka irrottaa putkien sisäpinnassa olevan lian ja pölyn ja samanaikaisesti imee ne pois kanavistosta. Näin irrotettu epäpuhtaus ei päädy sisäilmaan tai kanaviston muuhun osaan.
2Tarkempi kuvaus ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta
Ilmanvaihtokanavien sekä ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus alkaa venttiilien pois otolla ja koneen tyhjennyksellä ilmanvaihtojärjestelmän alipaineistuksella. Tämän jälkeen imu keskitetään yhteen kanavaan kerrallaan irrottamalla ja tulppaamalla muut venttiilit. Koko ilmanvaihtojärjestelmän kanavisto puhdistetaan harjakoneella. Alipaineistaja poistaa ilmanvaihtokanavista irronneen lian, pölyn ja muut epäpuhtaudet, minkä jälkeen työ viimeistellään desinfioimalla ilmanvaihtokanavat. Harjauksen jälkeen venttiilit pestään ja niiden tiivisteet tarkastetaan.

Seuraava vaihe on ilmanvaihtokoneen huolto. Ilmanvaihtokone puhdistetaan, jonka jälkeen sen kotelo ja lämmönvaihdinkennot irrotetaan ja pestään. Ilmanvaihtokoneen siivekkeiden puhdistuksen jälkeen tarkistetaan mahdolliset kulumisvauriot, laakereiden kunto sekä kondensiovesiputken toiminta suodattimet vaihdetaan.
3Kuinka monta työmiestä ilmanvaihtokanavien puhdistaminen tarvitsee?
Tarvittavien työntekijöiden määrä riippuu kohteen koosta ja työmäärästä. Pääsääntöisesti kohteet vaativat 1-3 työntekijää.
4Tuleeko asunnon sisälle likaa puhdistuksen aikana?
Ei tule. Kanavistosta irtoava pöly ja lika kerätään suoraan talteen alipaineistajan avulla.
5Mitä ilmamäärien mittaus ja säätötyöt pitävät sisällään?
Mittaamme ja säädämme ilmamäärät vastaamaan suunniteltuja arvoja.

Kun puhdistus ilmanvaihtokanaviin on tehty, mitataan jokaisesta sisäventtiilistä tulo- ja poistoarvot ilmamäärille siten että rakennuksen ilmamäärät on poistoa pikkasen enemmän noin 5-10%, siten saamme oikeassa suhteessa asunnon ilmamäärän säädettyä että kosteus poistuu oikein.

Katsomme suunnitelluista arvoista huonekohtaiseesti halutun ilmamäärän ja säädämme haluttuun arvoon. Myös mittaus- ja säätötyöstä toimitetaan asianmukainen pöytäkirja sisäventtiilien säätämisen jälkeen.
6Sisältyvätkö matkakustannukset hintaan?
Kyllä sisältyvät. Mikäli matkakulut eivät sisälly hintaan, ilmoitamme siitä selkeästi asiakkaillemme.
7Kuka korvaa vahingon, joka aiheutuu puhdistuksen yhteydessä?
Me olemme vastuussa kaikista vahingoista, jotka tapahtuvat puhdistuksen yhteydessä. Vahinkoja tapahtuu todella harvoin ja olemme vakuutettuja niiden varalle.
8Voinko tehdä itse muutoksia talon ilmanvaihtoon pyörittelemällä venttiileitä?
Emme suosittele ilmamäärien säätämistä itse, sillä oikeanlaiseen mittaukseen ja säätämiseen tarvitaan asianmukaiset työvälineet. Suunniteltujen arvojen vastaiset säädöt saattavat aiheuttaa epäpuhtauksien, kosteuksien sekä hajujen kulkeutumista tiloista toiseen.

Milloin ilmanvaihtokanavat olisi hyvä puhdistaa?

1Suositeltu ilmanvaihtokanavien puhdistusväli
Suositeltu ilmanvaihtokanavien puhdistusväliin vaikuttavat ensisijaisesti käytössä oleva IV-järjestelmä sekä asuinalue. Koneelliset ilmanvaihtojärjestelmät tulisi suositusten mukaan puhdistaa noin 5 vuoden välein. Painovoimaisissa ja huippuimurilla toimivat kohteet puhdistetaan yleensä noin 5-10 vuoden välein.

Vilkkaasti liikennöidyllä alueella, kuten Uudellamaalla ja erityisesti Helsingissä, suositellaan tiheämpää puhdistusvälilä.
2Mistä voi tietää, onko talon ilmanvaihtokanavat likaiset?
Katsoessasi ilmanvaihtokanavaan ja huomaat sen olevan kauttaaltaan pölyssä, on puhdistuksella jo kiire. Yleensä kuitenkin huono sisäilma huomataan vasta pitkän ajan kuluessa, kun oireet ovat jo selkeitä. On olemassa kuitenkin muutama helppo tapa selvittää sisäilman laatu.

1. Jos ilmanvaihtokanavat ovat likaiset, todennäköisesti hengitysteihin kulkeutuu myös likaista ilmaa.

2. Jos kärsit silmien ja limakalvojen kuivuudesta tai ärsytyksestä, sisäilma on todennäköisesti liian kuivaa.

3. Jos kohteesi seinissä tai katossa on märkiä läikkiä, kohteessasi saattaa olla kosteusvaurio ja jopa hometta saattaa esiintyä sisäilmassa.
3Onko taloudessanne astmaatikkoja, kotieläimiä tai alueellanne runsaasti katupölyä?
Mikäli kotona on kotieläimiä, astmaatikkoja tai alueellanne on runsaasti katupölyä, silloin ilmanvaihtokanavien suositettu puhdistus väli on tiheämpi kuin 5 vuotta.
4Kannattaako ilmanvaihtokanavat puhdistaa ennen remonttia vai sen jälkeen?
Ei kannata puhdistaa ennen remonttia. Ilmanvaihtokanavien puhdistus suositellaan tehtäväksi silloin, kun remontti on saatu kokonaan päätökseen. Uudiskohteiden ilmanvaihtokanavat on suositeltavaa puhdistaa rakennuspölyn poistamiseksi.

Miksi ilmanvaihtokanavat pitää puhdistaa?

1Yleisesti ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta
Puhdistamaton kanavisto heikentää sisäilman laatua ja voi aiheuttaa terveyshaittoja sekä lisätä paloturvallisuusriskiä.
2Miksi ilmanvaihtokanavat on puhdistettava?
Säännöllinen ilmanvaihtokanavien puhdistus on tärkeää, sillä ilmanvaihdon toimivuudella ja ilman laadulla on suuri merkitys ihmisten terveydelle.

Pölyiset ja epäpuhtaat ilmanvaihtokanavat heikentävät ilmanvaihtoa ja sisäilman laatua, saattaen aiheuttaa erilaisia terveyshaittoja, suuremman paloturvallisuusriskin sekä lisää energiakuluja.
3Onko ilmanvaihtokanavat pakko puhdistaa?
Laki ei velvoita ilmanvaihtokanavien puhdistusta, mutta se on kuitenkin suositeltavaa. Sisäasiainministeriön asetuksessa on suositeltu seuraavat puhdistusvälit ilmanvaihtolaitteiston poistokanavien puhdistukselle.

Kerran vuodessa tulee puhdistaa:

1. Ammattimaisten ruuanvalmistuspaikkojen ilmanvaihtokanavat ja –laitteistot.
2. Ruiskumaalaamon, puulevytehtaan ja -liikkeen, tekstiilitehtaan, pesulan, leipomon ja savustamon ilmanvaihtokanavat ja laitteistot, jotka ovat sellaisessa teollisuus- tai muussa tilassa, jossa ilmanvaihtokanaviin kerääntyy runsaasti paloa levittäviä aineita.
3. Ilmanvaihtokanavat ja laitteistot huonetilassa, jossa teollisesti valmistetaan tai teknisesti käytetään palavaa nestettä.

Vähintään viiden vuoden välein tulee puhdistaa:

1. Sairaalan, vanhainkodin ja suljetun rangaistuslaitoksen ilmanvaihtokanavat ja –laitteistot.
2. Päivähoitolaitoksen, koulun, hotellin, lomakodin, asuntolan ja ravintolan ilmanvaihtokanavat ja laitteistot.
3. Tapauskohtaisesti paloviranomainen voi määrätä edellä mainituista tarkastusväleistä poikkeavan tarkastus- ja puhdistusvälin.

Paljonko ilmanvaihtokanavien puhdistus maksaa?

1Ilmanvaihtoon liittyvien töiden hinnoittelu
Ilmanvaihtokanaviin tehtävät työt hinnoitellaan jokaisen kohteen työtarpeen mukaan erikseen, kun tiedetään mm. asunnon pinta-ala, ilmanvaihtojärjestelmä ja –sisäventtiilien lukumäärä.

Saat työlle kokonaishinta-arvion, joka sopimuksen mukaan sisältää ilmanvaihtokanavien puhdistuksen, desinfioinnin, ilmanvaihdon mittauksen ja säädön, rasvakanavien harjauksen sekä uusien suodattimien vaihdon.
2Pientalot
Hintatarjouksen ja vastaukset kysymyksiisi saat IV-alan ammattilaiselta välittömästi soittamalla numeroon: 0407022628.

Jätä soittopyyntö tästä.

Nimi (pakollinen)

Puhelin (pakollinen)

IV-alan ammattilaisemme soittaa sinulle 48 tunnin* kuluessa. Tai pyydä tarjous sähköpostitse yhteydenottolomakkeella.

Pientalot & yksityisasiakkaat
3Isännöitsijät & taloyhtiöt
Tulemme tekemään veloituksettoman hinta-arvion kohteesta paikan päälle. Hintatarjouksen ja vastaukset kysymyksiisi saat IV-alan ammattilaiselta välittömästi soittamalla numeroon: 0407022628.

Jätä soittopyyntö tästä.

Nimi (pakollinen)

Puhelin (pakollinen)

IV-alan ammattilaisemme soittaa sinulle 48 tunnin* kuluessa. Tai pyydä tarjous sähköpostitse yhteydenottolomakkeella.

Pientalot & yksityisasiakkaat
4Teollisuus- & yritysasiakkaat
Tulemme tekemään veloituksettoman hinta-arvion kohteesta paikan päälle. Hintatarjouksen ja vastaukset kysymyksiisi saat IV-alan ammattilaiselta välittömästi soittamalla numeroon: 0407022628.

Jätä soittopyyntö tästä.

Nimi (pakollinen)

Puhelin (pakollinen)

IV-alan ammattilaisemme soittaa sinulle 48 tunnin* kuluessa. Tai pyydä tarjous sähköpostitse yhteydenottolomakkeella.

Pientalot & yksityisasiakkaat
Onko ilmanvaihtokanavien puhdistus kotitalousvähennyskelpoinen?

1Kotitalousvähennkysen määrä ilmanvaihtotyöstä
Kotitalousvähennystä voi hakea asunnon perusparannus- ja kunnossapitotöistä. Vuonna 2019 kotitalousvähennyksen voi hakea 2 400 euroon asti henkeä kohden ja 4 800 euroon asti saman talouden jakavia puolisoita kohden. Kotitalousvähennyksenä pystyt vähentämään 50% ilmanvaihtokanavien puhdistuksen työnhinnasta. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa henkeä kohden. Saat meiltä tarvittavat lomakkeet ja ohjeet kotitalousvähennyksen hankkimiseen.
2Esimerkki kotitalousvähennyksestä
Työn loppusumma 450€, josta 50% eli 225,00 € on kotitalousvähennyskelpoinen.
3Hyödyllisiä linkkejä kotitalousvähennykseen liittyen

Miten löydän luotettavan yrityksen, joka tekee laadukasta jälkeä?

1IV-Kymppi tekee työnsä 100% laatutakuulla
Henkilöstömme koostuu asianmukaisesti koulutetuista sekä ammattitaitoisista suomalaisista työntekijöistä. Annamme työllemme aina 100% laatutakuun.

Jos ette ole tyytyväinen työn jälkeemme kohteessanne, teemme veloituksetta tarvittavat korjaustyöt, kunnes molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä.
2IV-Kympin referenssejä
Siirry refenssit –sivulle tästä.

Olemme tehneet ilmanvaihtokanavien puhdistusta muun muassa seuraavissa kohteissa:

 • Ronald McDonald Lastentalosäätiö
  Oksakoskenpolku 6 00250 Helsinki
 • Pikku Karhun päiväkoti
  Tervamäki 2, 02810 Espoo
 • Leppävaaran Galleria
  Konstaapelinkatu 4, 02650 Leppävaara
 • Suomen Keskusta r.p.
  Apollonkatu 11 A, 00100 Helsinki
 • Autokorjaamo A-laatutarvike
  Kaivosvoudintie 1, 01610 Vantaa
 • Kuntoutussäätiö
  Pakarituvantie 4 00410 Helsinki
 • Vihdin työvoimatoimisto
  Asematie 1 A 03100 Nummela
 • Sipoon koulukeskus
  Isokylätie 8, 04130 Sipoo
 • Toimistorakennus
  Muonamiehentie 11, 00370 Helsinki
 • Oulunkylän kauppakeskus
  Kylävanhimmantie 29 A, 00640 Helsinki
 • Teollisuushalleja
  Uranuksenkuja, 01480 Vantaa
 • Pakilan Apteekki
  Pakilantie 56, 00660 Helsinki
 • Vanhainkoti Hoiva Karoliina
  Lasitehtaantie 37, 08800 Lohja
 • Kiinteistö Oy Euro Speed
  Oljytie 10, 01530 Vantaa


Katso lisää referenssejä täältä