Aukioloaika 08:00 - 20:00

040 702 2628

ivkymppi[at]ivkymppi.fi

Ilmanvaihtokanavien puhdistus tulossa?

Ilmanvaihtokanavien puhdistus parantaa sisäilman laatua ja edistää asukkaiden terveyttä.

 • +10 vuoden kokemus IV-alalta
 • Yli 10 000 puhdistettua kohdetta
 • Työlle 100 % laatutakuu
Ilmanvaihtokanavien puhdistus, IV-kymppi

Katso miksi ilmanvaihtokanavien puhdistus kannattaa tehdä

Säännöllinen ilmanvaihtokanavien puhdistus on tärkeää, sillä ilmanvaihdolla ja sen toimivuudella on suuri merkitys ihmisen terveydelle.

Olemme koonneet tähän osioon yleisimpiä kysymyksiä asiakkailtamme.

Miten ilmanvaihtokanavien puhdistus tapahtuu?

Ilmanvaihtokanavien puhdistus tapahtuu erikoislaitteella, joka irrottaa putkien sisäpinnassa olevan lian ja pölyn ja samanaikaisesti imee ne pois kanavistosta. Näin irrotettu epäpuhtaus ei päädy sisäilmaan tai kanaviston muuhun osaan.

Ilmanvaihtokanavien sekä ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus alkaa venttiilien pois otolla ja koneen tyhjennyksellä ilmanvaihtojärjestelmän alipaineistuksella. Tämän jälkeen imu keskitetään yhteen kanavaan kerrallaan irrottamalla ja tulppaamalla muut venttiilit. Koko ilmanvaihtojärjestelmän kanavisto puhdistetaan harjakoneella. Alipaineistaja poistaa ilmanvaihtokanavista irronneen lian, pölyn ja muut epäpuhtaudet, minkä jälkeen työ viimeistellään desinfioimalla ilmanvaihtokanavat. Harjauksen jälkeen venttiilit pestään ja niiden tiivisteet tarkastetaan.

Seuraava vaihe on ilmanvaihtokoneen huolto. Ilmanvaihtokone puhdistetaan, jonka jälkeen sen kotelo ja lämmönvaihdinkennot irrotetaan ja pestään. Ilmanvaihtokoneen siivekkeiden puhdistuksen jälkeen tarkistetaan mahdolliset kulumisvauriot, laakereiden kunto sekä kondensiovesiputken toiminta suodattimet vaihdetaan.

Tarvittavien työntekijöiden määrä riippuu kohteen koosta ja työmäärästä. Pääsääntöisesti kohteet vaativat 1-3 työntekijää.

Ei tule. Kanavistosta irtoava pöly ja lika kerätään suoraan talteen alipaineistajan avulla.

Kun puhdistus ilmanvaihtokanaviin on tehty, mitataan jokaisesta sisäventtiilistä tulo- ja poistoarvot ilmamäärille siten että rakennuksen ilmamäärät on poistoa pikkasen enemmän noin 5-10%, siten saamme oikeassa suhteessa asunnon ilmamäärän säädettyä että kosteus poistuu oikein.

Katsomme suunnitelluista arvoista huonekohtaiseesti halutun ilmamäärän ja säädämme haluttuun arvoon. Myös mittaus- ja säätötyöstä toimitetaan asianmukainen pöytäkirja sisäventtiilien säätämisen jälkeen.

Kyllä sisältyvät. Mikäli matkakulut eivät sisälly hintaan, ilmoitamme siitä selkeästi asiakkaillemme.

Me olemme vastuussa kaikista vahingoista, jotka tapahtuvat puhdistuksen yhteydessä. Vahinkoja tapahtuu todella harvoin ja olemme vakuutettuja niiden varalle.

Emme suosittele ilmamäärien säätämistä itse, sillä oikeanlaiseen mittaukseen ja säätämiseen tarvitaan asianmukaiset työvälineet. Suunniteltujen arvojen vastaiset säädöt saattavat aiheuttaa epäpuhtauksien, kosteuksien sekä hajujen kulkeutumista tiloista toiseen.

Milloin ilmanvaihtokanavat olisi hyvä puhdistaa?

Suositeltu ilmanvaihtokanavien puhdistusväliin vaikuttavat ensisijaisesti käytössä oleva IV-järjestelmä sekä asuinalue. Koneelliset ilmanvaihtojärjestelmät tulisi suositusten mukaan puhdistaa noin 5 vuoden välein. Painovoimaisissa ja huippuimurilla toimivat kohteet puhdistetaan yleensä noin 5-10 vuoden välein.

Katsoessasi ilmanvaihtokanavaan ja huomaat sen olevan kauttaaltaan pölyssä, on puhdistuksella jo kiire. Yleensä kuitenkin huono sisäilma huomataan vasta pitkän ajan kuluessa, kun oireet ovat jo selkeitä. On olemassa kuitenkin muutama helppo tapa selvittää sisäilman laatu.

1. Jos ilmanvaihtokanavat ovat likaiset, todennäköisesti hengitysteihin kulkeutuu myös likaista ilmaa.

2. Jos kärsit silmien ja limakalvojen kuivuudesta tai ärsytyksestä, sisäilma on todennäköisesti liian kuivaa.

3. Jos kohteesi seinissä tai katossa on märkiä läikkiä, kohteessasi saattaa olla kosteusvaurio ja jopa hometta saattaa esiintyä sisäilmassa.

Mikäli kotona on kotieläimiä, astmaatikkoja tai alueellanne on runsaasti katupölyä, silloin ilmanvaihtokanavien suositettu puhdistus väli on tiheämpi kuin 5 vuotta.

Ei kannata puhdistaa ennen remonttia. Ilmanvaihtokanavien puhdistus suositellaan tehtäväksi silloin, kun remontti on saatu kokonaan päätökseen. Uudiskohteiden ilmanvaihtokanavat on suositeltavaa puhdistaa rakennuspölyn poistamiseksi.

Miksi ilmanvaihtokanavat pitää puhdistaa?

Säännöllinen ilmanvaihtokanavien puhdistus on tärkeää, sillä ilmanvaihdon toimivuudella ja ilman laadulla on suuri merkitys ihmisten terveydelle.

Pölyiset ja epäpuhtaat ilmanvaihtokanavat heikentävät ilmanvaihtoa ja sisäilman laatua, saattaen aiheuttaa erilaisia terveyshaittoja, suuremman paloturvallisuusriskin sekä lisää energiakuluja.

Sisäministeriön mukaan IV-kanavat ja IV-laitteet tulee puhdistaa vuosittain esimerkiksi ammattimaisissa ruuanvalmistuspaikoissa (esim. ravintolat), ruiskumaalaamoissa, pesuloissa sekä huonetiloissa, joissa osana valmistusprosessia käytetään tai lopputuotteena on palava neste.

Vähintään viiden vuoden välein tulisi puhdistaa esimerkiksi sairaaloiden, päiväkotien sekä hotellien IV-kanavisto.

Aiheesta tarkemmin kohdassa 15: terveyteen ja sisäilmana liittyviä linkkejä.

Paljonko ilmanvaihtokanavien puhdistus maksaa?

Ilmanvaihtokanaviin tehtävät työt hinnoitellaan jokaisen kohteen työtarpeen mukaan erikseen, kun tiedetään mm. asunnon pinta-ala, ilmanvaihtojärjestelmä ja –sisäventtiilien lukumäärä.

Saat työlle kokonaishinta-arvion, joka sopimuksen mukaan sisältää ilmanvaihtokanavien puhdistuksen, desinfioinnin, ilmanvaihdon mittauksen ja säädön, rasvakanavien harjauksen sekä uusien suodattimien vaihdon.

Hintatarjouksen ja vastaukset kysymyksiisi saat IV-alan ammattilaiselta välittömästi soittamalla numeroon: 040 702 2628. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla myös hintalaskuria tai jättää tarjouspyynnön tällä lomakkeella.

Tulemme tekemään veloituksettoman hinta-arvion kohteesta paikan päälle. Hintatarjouksen ja vastaukset kysymyksiisi saat IV-alan ammattilaiselta välittömästi soittamalla numeroon: 040 702 2628. Voit myös jättää tarjouspyynnön tällä lomakkeella.

Tulemme tekemään veloituksettoman hinta-arvion kohteesta paikan päälle. Hintatarjouksen ja vastaukset kysymyksiisi saat IV-alan ammattilaiselta välittömästi soittamalla numeroon: 040 702 2628. Voit myös jättää tarjouspyynnön tällä lomakkeella.

Miten löydän luotettavan yrityksen, joka tekee laadukasta jälkeä?

Kotitalousvähennystä voi hakea asunnon perusparannus- ja kunnossapitotöistä. Vuonna 2021 kotitalousvähennyksen voi hakea 2250 euroon asti henkeä kohden ja 4500 euroon asti saman talouden jakavia puolisoita kohden. Kotitalousvähennyksenä pystyt vähentämään 40 % ilmanvaihtokanavien puhdistuksen työnhinnasta. Saat meiltä tarvittavat lomakkeet ja ohjeet kotitalousvähennyksen hankkimiseen.
Työn loppusumma 450€, josta 40 % eli 180 € josta omavastuu poistettuna (100 €) on 80 €

Miten löydän yrityksen, joka tekee luotettavaa jälkeä?

Henkilöstömme koostuu asianmukaisesti koulutetuista sekä ammattitaitoisista suomalaisista työntekijöistä. Annamme työllemme aina 100% laatutakuun.

Jos ette ole tyytyväinen työn jälkeemme kohteessanne, teemme veloituksetta tarvittavat korjaustyöt, kunnes molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä.

Olemme tehneet ilmanvaihtokanavien puhdistusta muun muassa seuraavissa kohteissa:

 • Ronald McDonald Lastentalosäätiö
  Oksakoskenpolku 6 00250 Helsinki
 • Pikku Karhun päiväkoti
  Tervamäki 2, 02810 Espoo
 • Leppävaaran Galleria
  Konstaapelinkatu 4, 02650 Leppävaara
 • Suomen Keskusta r.p.
  Apollonkatu 11 A, 00100 Helsinki
 • Autokorjaamo A-laatutarvike
  Kaivosvoudintie 1, 01610 Vantaa
 • Kuntoutussäätiö
  Pakarituvantie 4 00410 Helsinki
Katso kaikki referenssimme täältä

IV Kymppi yrityksenä

Miksi valita meidät?

Luotettava ja
osaava yritys

Olemme täysin suomalainen yritys ja toimineet IV-alalla yli 10 vuotta.

Monipuoliset
palvelut

Erikoisosaamistamme ovat mm. IV-kanavien puhdistus, IV-asennus ja IV-huolto.

Kokemus yli
10 000 kohteesta

IV Kympillä vuosittain yli 1 000 tyytyväistä asiakasta Etelä-Suomen alueella.

Työlle aina
100 % laatutakuu

Työn jälkeiset mahdolliset puutteet tai epäkohdat korjataan veloituksetta.

Luotettava kumppani
LVI-Tekniset urakoitsijat jäsenyritys